Αναδρομή στην Ιστορία της Μπύρας στην Ελλάδα
Ο Γ.Α. Αναστασόπουλος στο έργο του "Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας", ως προς την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου ζυθοποιείου στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αναφέρει:
"Κατά το τέλος του έτους 1860 ο συγγραφεύς Ritter Friedrich Von Zentner, αξιωματικός του μηχανικού, μέλος της επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανίας επιτροπής, εξέδωσε σύγγραμμα περιλαμβάνον πλείστας πληροφορίας περί της βιοτεχνικής και βιομηχανικής προόδου της Ελλάδος με τίτλο: "Συγκεντρωθείς σημειώσεις σχετικά με την Βιομηχανία και Αγροτική Οικονομία του Βασιλείου της Ελλάδος "Gesammelte Notizen ueber die Industrie und Landwirtschaft im Koenigreich Griechenland", Mannheim 1860.
"Ο Von Zentner, ως πρώτος διευθυντής του Πολυτεχνείου Αθηνών έζησε επί μία δεκαετία στην Ελλάδα, παρακολούθησε την περίοδο της πρωτογενούς αναπτύξεώς της και περιέγραψε την θέση αυτής από εμπορικής, γεωργικής και βιομηχανικής απόψεως”.
Για τον κλάδο της ζυθοποιίας αναφέρει: "Το 1840 ιδρύεται το πρώτον ζυθοποιείο στην Αθήνα χάρη των Γερμανών που υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό", αργότερα δε - πάντοτε κατά τον ίδιον συγγραφέα -" ιδρύθηκαν και έτερα δύο". To 1885 - σημειώνει- “Υπήρχανε 7 ζυθοποιεία που παρήγαν 400 - 600.000 οκ. ζύθου αξίας 250 - 350.000 δρχ. και 3 παγοποιεία, εκ των οποίων τα δύο ατμοκίνητα με παραγωγή συνολικώς 400.000 δρχ. ετησίως".
Τόσο ο Ritter Friedrich von Zentner και οι άλλοι Γερμανοί συγγραφείς - περιηγητές, όσο και ο Γ.Α. Αναστασόπουλος δεν αναφέρονται στο όνομα του Βαυαρού ζυθοποιού, που το 1840 ίδρυσε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο στην Ελλάδα.
Το ρόλο αυτό διεκδικεί ένας εκ των Βαυαρών που παρήγαγαν ζύθο, επαγγελματικά στην Αθήνα, στα χειροκίνητα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία που δημιούργησαν κατά την περίοδο 1840-1850, όπως ο Melcher (Μέλχερ), ο Fischer (Φίσερ), ο Βάβεκ (Waweck) και ο Ζέλ ( Seel). Και αυτό διότι δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς κάθε ένας από αυτούς ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα. Υπάρχουν δυστυχώς μόνο γενικές αναφορές, ως προς τους εν λόγω, σχετικά με την επαγγελματική τους δραστηριότητα και για ορισμένους το που περίπου ήταν το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο τους. Για τον μοναδικό που υπάρχουν στοιχεία είναι ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ και μετέπειτα Φίξ ο οποίος ασχολήθηκε με την ζυθοποιία αρκετά αργότερα.
Μαζί με τη βασιλεία και τον Όθωνα, η Ελλάδα, ένα κράτος σε νηπιακό στάδιο και ταχέως αναπτυσσόμενο, αποκτά και τους πρώτους μετανάστες της. Πολλοί Βαυαροί –κυρίως αξιωματικοί του στρατού- ακολουθούν τον Όθωνα στην Αθήνα, απολαμβάνοντας, όπως είναι λογικό, ιδιαίτερα προνόμια. Αλλά και δυσκολευόμενοι να εγκλιματιστούν στις παράξενες συνθήκες ενός κράτους που μόλις αρχίζει να οργανώνεται από ένα λαό που πέρασε 400 χρόνια σκλαβιάς.
Ειδικότερα ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ, μετέπειτα Φίξ, ήρθε στην Ελλάδα το 1850 σε ηλικία 18 ετών προκειμένου να επισκεφθεί τον πατέρα του Γεώργιο Ιωάν. Φίξ ο οποίος ήταν μεταλλειολόγος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα το 1835 βάσει της συνθήκης του 1834 μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύμης και του Λαυρίου.
Ήταν πρωτότοκος γιός του Γεώργιου Ιωάν. Φούξ. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1832 στο Mühldorf am Inn της Βαυαρίας και πέθανε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου του 1895.
Ο Ιωάννης Φιξ ταξιδεύει στην Ελλάδα για να βρει τον πατέρα του, αλλά δεν προλαβαίνει. Στη Μαγκουφάνα, την σημερινή Πεύκη, σε ένα επεισόδιο, ο Βαυαρός αξιωματικός-πατέρας του Ιωάννη θα πέσει νεκρός από δυο πιστολιές. Ο Ιωάννης, παραδόξως, αποφασίζει να μείνει σ' αυτήν την άγνωστη χώρα.
Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόμος του οίκου συντηρήσεως των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα (υπάλληλος στον ανακτορικό κήπο του βασιλέως).
Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, το 1862, ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μέλχερ (Melcher). Στο ζυθοποιείο αυτό έμαθε από τον Μέλχερ την τέχνη της ζυθοποιίας. Το 1866 μετά τον θάνατο του Mέλχερ αγόρασε το ζυθοποιείο του από τους κληρονόμους του. Στο μεταξύ, κατά την εποχή εκείνη, εκτός του ζυθοποιείου του Μέλχερ υπήρχαν και άλλα γερμανικά ζυθοποιία στην Αθήνα, όπως του Φίσερ (Fischer) στα Πατήσια, του Όσκαρ Κλάιν (Oskar Klein) παρά την στάση Λεβείδου πλησίον του Αγίου Λουκά, του Βάβεκ (Waweck) και του Ζέλ (Seel).

Αυτούς αργότερα μιμήθηκαν διάφοροι Έλληνες όπως καταρχήν ο Ζακυνθινός Λορέντζος Μάμος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο στην Ελλάδα (Πάτρα) το 1876. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία των Κωστή και Δαμιανού, στην Αθήνα. Τα δύο αυτά ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία ευρίσκοντο: κοντά στην πλατεία του Κολωνακίου εκείνο του Δαμιανού, ο οποίος ως ζυθοποιό έφερε από την Αυστρία τον Μπάχαουερ, το δε ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του Κωστή ευρίσκετο επίσης στο Κολωνάκι απέναντι από το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του Ιωάννη Γεωργ. Φίξ. Στο Νέο Φάληρο/Πειραιά είχε το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος .
Αργότερα το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο Δαμιανού - Μπάχαουερ συνέχισε την λειτουργία του με την επωνυμία Ρουφογάλη - Μπάχαουερ, ενώ το 1901 ο εξοπλισμός του ζυθοποιείου αυτού εξαγοράσθηκε από τον Λορέντζο Μάμο και χρησιμοποιήθηκε από αυτόν μαζί με άλλο εξοπλισμό που εισήγαγε από την Γερμανία, στο ζυθοποιείο που δημιούργησε το 1901 στους Αμπελοκήπους.
Στην συνέχεια σκέφτεται επιχειρηματικά: Οι Βαυαροί δεν μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους ποτό, αφού ο ζύθος είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα. Στήνει ένα μικρό ζυθοποιείο στο Ηράκλειο Αττικής και ετοιμάζει την πρώτη μπίρα που φτιάχτηκε ποτέ στη χώρα μας!
Όπως ήταν λογικό, το προϊόν του είχε τεράστια απήχηση στους Βαυαρούς, ενώ άρχισαν να το απολαμβάνουν και οι Έλληνες. Το 1964 ο Ιωάννης Φιξ μεταστεγάζει τη μπιραρία του στο Κολωνάκι, για να βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Η επιτυχία είναι τεράστια. Έξι χρόνια αργότερα, θα ανοίξει μια μεγαλύτερη μπιραρία στις πλαγιές του Αρδηττού, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Θα της δώσει το όνομα μιας γαλλικής πόλης, της Μετς, όπου οι Γερμανοί πέτυχαν μια σημαντικότατη και ιστορική νίκη στον γαλλοπρωσικό πόλεμο εκείνης της χρονιάς! Από τότε, η γειτονιά αυτή της Αθήνας κουβαλάει το όνομα της μπιραρίας του Ιωάννη Φιξ.
Ιστορία της FIX HELLAS

Από την επίσημη ίδρυση της εταιρείας του, το 1864, ο Ιωάννης Φιξ πήρε από τον βασιλιά Όθωνα ένα τεράστιο δώρο: Το μονοπώλιο της παραγωγής μπίρας για έναν ολόκληρο αιώνα! Ωστόσο αυτό δεν σήμαινε πως ο Βαυαρός επιχειρηματίας σταμάτησε να προσπαθεί να κάνει το προϊόν του ποιοτικότερο. Το 1893 ανοίγει το νέο του μαγαζί στην περιοχή του Συγγρού και από μικρό ζυθοποιείο το μετατρέπει σταδιακά σε μεγάλο, ατμοκίνητο εργοστάσιο. Φέρνει τα πιο προηγμένα μηχανήματα από την πατρίδα του και η μπίρα Fix γίνεται όλο και καλύτερη. Το 1900 έρχεται και το πρώτο μεγάλο της βραβείο, «χρυσό» στην έκθεση του Μιλάνου.
Η επόμενη γενιά της οικογένειας Φιξ είναι ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη, Κάρολος, και οι δύο γιοι εκείνου, Γιάννης και Αντώνης, που στα επόμενα χρόνια και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε μια εντυπωσιακή, ακόμη και για τα δεδομένα της αναπτυσσόμενης Ελλάδας, εξέλιξη. Οι καινοτομίες δεν σταματούν ποτέ, μαζί τους έρχονται και τα βραβεία.
Το 1920 η Fix είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που δημιουργεί τεχνητό πάγο (ο Κάρολος Φιξ έφερε ψυκτικά μηχανήματα με το που πληροφορήθηκε την ύπαρξή τους!), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει και βυνοποιείο, για να εκμεταλλεύεται την ελληνική παραγωγή κριθαριού και να μη φέρνει έτοιμη βύνη από έξω, αλλά και υπερσύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Όσο η επικοινωνία εξελίσσεται, γίνεται και μια από τις πρώτες και πιο ενεργές επιχειρήσεις στον τομέα της διαφήμισης. Παρ' ότι μονοπώλιο, το brand της υπάρχει παντού!
Ακόμη πιο δυνατό σύμβολο για τη μάρκα είναι το νέο της εργοστάσιο –ή μάλλον η ανακαίνιση του ιστορικού της εργοστασίου στην Συγγρού. Ο Τάκης Ζενέτος, σπουδαίος αρχιτέκτονας της εποχής, αναλαμβάνει τον επανασχεδιάσμό του το 1957. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Αθήνα υποδέχεται ένα κτήριο – έμβλημα του μοντέρνου design!
Η δεκαετία του '60, όμως, φέρνει την αρχή του τέλους για την αυτοκρατορία της Fix στην Ελλάδα. Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, πολιτικός της Ένωσης Κέντρου παντρεύεται τη χήρα του Ιωάννη Φίξ και ταυτίζει το όνομά του με την εταιρεία. Όταν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση αποστασίας, το 1965, η Fix ξαφνικά αποκτά κακό όνομα. Γίνεται η μπίρα του «προδότη». Και πλέον, οι Έλληνες έχουν εναλλακτική λύση, αφού ελάχιστους μήνες πριν, η κυβέρνηση Παπανδρέου, έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο της ολλανδικής Amstel στην ελληνική αγορά. Το μονοπώλιο της Fix, άλλωστε, είχε λήξει από το 1963.
Ιστορικές Ανακρίβιες – Διαστρεβλώσεις ή Μεγάλες Αλήθειες?
Ο Όθωνας εκθρονίσθηκε - εκδιώχθηκε από τον Ελληνικό λαό το 1862. Παρόλα αυτά εμφανίζεται από τους διαστρεβλωτές της ιστορικής πραγματικότητας να εκχωρεί - μοιράζει μονοπωλιακά δικαιώματα το 1864, στην Ελλάδα.
Αυτό όμως είναι κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι ιστορικό ψέμα ότι ο Βασιλιάς Όθωνας έδωσε στον Ιωάννη Γεωργ. Φούξ (Johann Georg Fuchs), μετέπειτα Φίξ, (αλλά ούτε και σε οποιονδήποτε άλλον) το δικαίωμα της αποκλειστικής παραγωγής ζύθου στην Ελληνική επικράτεια για 100 χρόνια, δικαίωμα του οποίου η ισχύς έληξε το 1963.
Σαν απόδειξη αυτής της πραγματικότητάς, όπως ήδη προαναφέραμε, μετά τον Ιωάννη Γεωργ. Φούξ (Johann Georg Fuchs), μετέπειτα Φίξ, ίδρυσαν ζυθοποιεία στην Ελληνική επικράτεια όπως προαναφέραμε, εκτός των Γερμανών και πολλοί Έλληνες, όπως ο Λορέντζος Μάμος κατ΄ αρχήν στην Πάτρα (1876) και στην συνέχεια στην Αθήνα, ο Κ. Λάμπρος, ο Κωστής, ο Δαμιανός ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος, οι Αδελφοί Μ.&Ε. Κλωναρίδης στα Πατήσια, οι Μαγγιόλος - Καραμπέτσος στην Πάτρα, ο Πέτρος Μάμος στην Πάτρα.
Κατόπιν των παραπάνω και με βάση τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία - γεγονότα από διάφορες πηγές τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, τεκμηριώνεται ότι :
- Ο ζύθος - μπύρα Φίξ δεν ήταν ο πρώτος ζύθος - μπύρα που παράχθηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Δεν ήταν ο ζύθος - μπύρα που πρώτο ήπιαν οι Έλληνες και επομένως κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι ψέμα.
- Ο Βασιλιάς Όθωνας δεν έδωσε στον Ιωάννη Φίξ το αποκλειστικό δικαίωμα της παραγωγής ζύθου - μπύρας (μονοπώλιο) για 100 χρόνια.
Τα συμπεράσματα δικά σας….

Η Ιστορία της Μπύρας στους αιωνες......

Η μπύρα έκανε την εμφάνιση της μαζί με το πολιτισμό και έτσι συμβάδιζε συγχρονισμένα με την εξέλιξη του. Ανατρέχουμε λοιπόν στην πρώτη κοινωνία, όταν οι άνθρωποι για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν την σημασία της ομαδικότητας για την επιβίωση και δημιούργησαν ομάδες για κυνήγι και καλλιέργεια. Η στιγμή αυτή μας γυρνάει περίπου 15.000 χρόνια πίσω. Το σιτάρι ήταν το πρώτο αγαθό που καλλιεργήθηκε τότε και άνοιξε το δρόμο για το ανθρακούχο ποτό. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ιστορικών η αναζήτηση για τις ρίζες της ζυθοποιίας, μας τοποθετούν στην Αρχαία Αφρική, στους Αιγύπτιους και φυσικά τους Σουμέριους. Κάνουμε λοιπόν μια επιστροφή στο παρελθόν περίπου 6000 χρόνια πριν για να ανακαλύψουμε την πιο παλιά καταγεγραμμένη απόδειξη παραγωγής μπύρας που υποδεικνύει τους Σουμέριους. 
Η Σουμέρια, για λόγους προσανατολισμού, βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Εύκρατη και περιλαμβάνει τη Νότια Μεσοποταμία και την αρχαία πόλη Βαβυλώνα. 

Αφήνουμε όμως την γεωγραφία για να επικεντρωθούμε στο θέμα της μπύρας. Εκεί φτιάχτηκε η πρώτη μπύρα, το πώς όμως προέκυψε η διαδικασία της ζύμωσης δεν είναι εξακριβωμένο και αποδίδεται στη τύχη. Την ύπαρξη της την υπογράφει μια σφραγίδα 4000 χρόνων που περιέχει τον ύμνο στην Ninkasi τη θεά της Ζυθοποιίας. Αυτός ο ύμνος είναι ταυτόχρονα και συνταγή μπύρας. Πέρα όμως από αυτό δεν δίνονται στοιχεία για την αρχή της διαδικασίας. Η θεωρία της τύχης που επικρατεί περιγράφει ένα ψωμί που βράχηκε, παρέμεινε έτσι και μετά από καιρό άρχισε να ζυμώνει. 

Οι Σουμέριοι εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα σημάδια της τύχης και έμαθαν να επαναλαμβάνουν την διαδικασία, έβρεχαν το ψωμί, ζύμωνε και γεννιόταν ένα υγρό που έφτιαχνε τη διάθεση. Έτσι καθιέρωσαν την ύπαρξη του ονομαζόμενου τότε θεϊκού ποτού. Συνεχίζοντας τη διαδρομή από το έπος Γκιλγκαμές που γράφτηκε την 3η χιλιετία μάθαμε ότι όχι μόνο το ψωμί αλλά και η μπύρα ήταν πολύ σημαντική. Αναλυτικότερα το συγκεκριμένο έπος αναγνωρίζεται ως ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στις σελίδες του περιγράφεται πολύ παραστατικά και ζωντανά η μετάβαση ενός ανθρώπου από την πρωτόγονη συμπεριφορά στην καλλιεργημένη. Κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής και μέσα στην εκπαίδευση του συμμετείχε το ψωμί και η μπύρα. 

Αφήνουμε όμως τους Σουμέριους για να ασχοληθούμε με τους διαδόχους τους. Οι Βαβυλώνιοι ακολουθούν. Κυριαρχούν στην Μεσοποταμία την 2η χιλιετία και αναλαμβάνουν την εξέλιξη του πολιτισμού των Σουμερίων άρα και την ανάπτυξη στην τέχνη της μπύρας. Σήμερα είναι γνωστό ότι οι Βαβυλώνιοι ήξεραν να φτιάχνουν 20 διαφορετικούς τύπους μπύρας. Αυτές οι πρώτες αρχαίες μπύρες δεν έμοιαζαν πολύ με τις σύγχρονες, ήταν θολές, αφιλτράριστες και αρκετά πικρές (γιατί δεν ήξεραν πώς να απομακρύνουν τα υπολείμματα μετά το πέρας της ζύμωσης). Κέρδιζαν όμως τον κόσμο τόσο πολύ που ήδη είχαν αρχίσει να εξάγονται από την Βαβυλώνα μέχρι την Αίγυπτο. Μάλιστα ο Hammurabi ένας από τους πιο σημαντικούς Βαβυλώνιους βασιλιάδες σύνταξε μερικούς από τους πιο παλιούς νόμους για τη μπύρα. Ένας από αυτούς καθόριζε την επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση ανάλογα με την κοινωνική θέση του ατόμου. Δηλαδή ένας απλός εργάτης δικαιούταν μόλις 2 lt την ημέρα, ένας δημόσιος υπάλληλος αντίστοιχα 3lt, ενώ οι διαχειριστές του κράτους και οι ιερείς πιο προνομιούχοι έφταναν τα 5lt. Με τον τρόπο αυτό η μπύρα δεν πουλιόταν αλλά δινόταν σαν τρόπος πληρωμής. 

Προχωράμε στα χρόνια και στους λαούς. Αυτοί που ανέλαβαν τα ηνία της μπύρας ήταν οι Αιγύπτιοι. Οι πιστοί στους Φαραώ, πίστευαν στην θεϊκή προέλευση της μπύρας και στην υπερφυσική της δύναμη. Το λιθαράκι τους στην παραγωγή ήταν αξιόλογη. Χρησιμοποίησαν καταρχήν μη ψημένο ψωμί και άρχισαν να ελέγχουν τις ημερομηνίες παραγωγής για την βελτίωση της ποιότητας. Παράλληλα η λατρεία για το δροσερό ποτό διαδίδεται και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου παράγεται από διάφορες πρώτες ύλες και μορφές. Για παράδειγμα βρίσκουμε την Changisa (μπύρα τύπου Θιβέτ), την chichais από καλαμπόκι και την kumis από γάλα καμήλας. 

Πριν συνεχίσουμε την ιστορική μας διαδρομή για την μπύρα αξίζει να κάνουμε ένα εννοιολογικό διάλειμμα. Η λέξη μπύρα πηγάζει από την λατινική bibere που σημαίνει πίνω και από την ισπανική Cerveza που μεταφράζεται με το όνομα της Ελληνίδας θεάς για την καλλιέργεια, Δήμητρα. 

Αυτή η σύντομη διακοπή στην ιστορία μας μεταβιβάζει ομαλά στους λαούς που πήραν στη συνέχεια τα σκήπτρα της μπύρας και δεν ήταν άλλοι από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ο Πλίνιος τόνισε την επιτυχία της μπύρας στη Μεσόγειο πριν από το κρασί. Οι Ρωμαίοι βέβαια από την άλλη θεωρούσαν το κρασί αμβροσία και τη μπύρα βάρβαρο ποτό και γι αυτό παραγόταν σε περιοχές έξω από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπου ήταν δύσκολο να γίνει το κρασί. 

Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να πάμε στους βασιλιάδες της μπύρας σε αυτούς που έβαλαν τα πράγματα σε τάξη, τους Γερμανούς. Η παλιότερη απόδειξη κατασκευής μπύρας σε γερμανικό έδαφος έρχεται περίπου το 800 πχ από αμφορέα μπύρας που βρέθηκε κοντά στην σημερινή πόλη Kulmboch. H μπύρα αυτή δεν αποθηκευόταν ήταν θολή και δεν είχε αφρό. 
Όπως είναι λογικό θα ασχοληθούμε ξανά με τους Γερμανούς, αφού όμως κάνουμε μια αναφορά στα άλλα διάσημα μέρη παραγωγής μπύρας, τα μοναστήρια. Καθώς λοιπόν η καλλιέργεια του κριθαριού απλωνόταν όλο και περισσότερο στο βορρά και στο νότο τόσο περισσότερο αναπτυσσόταν και η μπύρα. Αυτό δεν άφησε την εκκλησιά αμέτοχη που άρχισε να την παρακολουθεί στενά. Τα χριστιανικά αβαεία ως κέντρα γεωργίας, γνώσης και επιστήμης εξευγένισαν τη μέθοδο παραγωγής. Αρχικά χρησιμοποίησαν την παραγόμενη μπύρα για την απόλαυση των μοναχών, στην συνέχεια την μοιράστηκαν με τους προσκυνητές και αργότερα αντιλήφθηκαν τις μεγάλες εμπορικές δυνατότητες της για την χρηματοδότηση των κοινοτήτων τους. 

Τότε την πήραν είδηση και οι Σκανδιναβικές χώρες που αρχικά την ανέφεραν στο γνωστό έπος τους, στο οποίο ο οίνος ήταν για τους θεούς, η μπύρα για τους θνητούς και το υδρομέλι για τους νεκρούς. Οι Φινλανδοί στην ποιητική ιστορία του Kanawala αφιέρωσαν 400 ολόκληρους στίχους την αφρώδη αφεντιά της και 200 για την δημιουργία τους. 
Ωστόσο ακόμα και μετά την προσπάθεια των μοναχών και των Σκανδιναβών υπήρχε πολύ λίγη γνώση όσο αφορά το ρόλο της μαγιάς για την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να επανέλθουμε στους Γερμανούς που έδωσαν την λύση. Η λύση αυτή ήταν το πρώτο δείγμα Βαυαρικής μαγιάς από ένα ειδικό στέλεχος που απομονώθηκε τύπου lager και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 

Αφού φτάσαμε στη μαγιά μας λείπει κάτι και αυτό το κάτι είναι ο λυκίσκος. Το 15 αιώνα γίνεται η πρώτη αναφορά στο όνομα του και στη χρήση του από τους Φλαμανδούς που το εισήγαγαν από την Αγγλία. Το 16 αιώνα αυτό το απλό ντεμπούτο του το έκανε διάσημο και την χρήση του δεδομένη για την συντήρηση της μπύρας σε αντικατάσταση των φύλλων που είχαν αυτή τη λειτουργία. Η εύρεση του λυκίσκου μας έφερε και στο πιο μεγάλο γεγονός μέχρι και σήμερα για τη μπύρα το πρώτο νόμο καθαρότητας επί γενικής επίβλεψης και υπογραφής των Γερμανών. Χρονολογικά είμαστε στα 1516 και το περιεχόμενο του αναφέρει τα μοναδικά 4 συστατικά που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία της μπύρας. Με τυχαία σειρά αυτά είναι το νερό, το βυνοποιημένο κριθάρι, το βυνοποιημένο σιτάρι και ο λυκίσκος. Στη μικρή ομολογουμένως λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται φανερά η μαγιά όμως είναι αποδεκτή και θεωρείται δεδομένη για την επιτυχή διαδικασία της ζύμωσης. Ο Επικείμενος νόμος αποτελεί για τους καταναλωτές ποιοτική εγγύηση και σφραγίδα για τις γερμανικές μπύρες αλλά και την διαφορά τους από την άλλες κατηγορίες της Ευρώπης που φτιάχνονται από διάφορες πρώτες ύλες. 

Η επόμενη μεγάλη ανάπτυξη επετεύχθη το 19 αιώνα από την σημαντική δουλειά που έκανε ο Louis Pasteur και εξήγησε τον τρόπο που λειτουργούν οι ζύμες. Μέχρι τότε οι ζυθοποιίες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά τους θερινούς μήνες, όπου η θερμοκρασία ανέβαινε πολύ γιατί οι άγριες ζύμες αδυνατούσαν σε αυτούς του βαθμούς να βγάλουν εις πέρας τη ζύμωση. Έπρεπε λοιπόν να περιμένουν τους ψυχρούς μήνες για την παραγωγή και να αποθηκεύουν τη μπύρα σε σπηλιές κοντά στις Άλπεις. 

Το 1880 μόνο στις ΗΠΑ λειτουργούσαν 2400 ζυθοποιεία. Συγκριτικά ο αριθμός αυτός σήμερα έχει κατέβει πάρα πολύ περίπου στα 375. Η μείωση αυτή οφείλεται σταδιακά στην απαγόρευση της παραγωγής που έγινε με τροποποίηση του συντάγματος το 1919 και με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που ακολούθησε. Το ίδιο παρατηρήθηκε αντίστοιχα σε όλες τις χώρες παραγωγής. Σήμερα η μπύρα κερδίσει όλο και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό και ανεβαίνει συνεχώς σε πωλήσεις, σε αριθμό νέων ετικετών και σε προσθήκες ζυθοποιείων. Όσο αφορά τους διαφορετικούς τύπους, έχουν ανακαλυφθεί πάρα πολύ, όπως επίσης η σταθεροποίηση, το φιλτράρισμα και η εμφιάλωση.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΑΝΑ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ
Βαβυλώνα: Η θεότητα της μπύρας ΝιΒάδα και η θεότητα του Κριθαριού, Νινούρτα αποτελούσαν τις θεότητες της ίασης.

Αίγυπτος: Η μπύρα, συνοδευτικό ποτό, "νόμισμα" ανταλλαγής, αλλά και θεραπευτικό με την προσθήκη του στα μπάνια.

Ελλάδα: Για τον Ιπποκράτη η μπύρα ήταν ένα φάρμακο κατά του πυρετού που ευνοούσε την απομάκρυνση των τοξινών.

Ρώμη: Την πρότειναν στις γυναίκες που θήλαζαν αφού βοηθούσε στην παραγωγή γάλακτος.

Γαλάτες: Η μπύρα είχε το όνομά της, Cerevisia, προς τιμήν της Θεάς της συγκομιδής. Ο ζύθος θεωρείτο δυναμωτικό ποτό. Το "μαγικό φίλτρο" του Asterix αποτελείτο από μπύρα!!

Βίκινγκς: Διορατικοί, μετέφεραν και παρασκεύαζαν την μπύρα πάνω στα καράβια για να αποφύγουν την ανεπάρκεια βιταμινών.

Μεσαίωνας: Η μπύρα αποτελούσε προστασία κατά των επιδημιών. Ο St. Arnould νίκησε τη χολέρα με τη βοήθεια της μπύρας.

Αναγέννηση: Χάρη στις θεραπευτικές ικανότητες της μπύρας, οι ζυθοποιοί θεωρούνται εξαιρετικοί φαρμακοποιοί.

19ος αιώνας: Χάρη στις διατριβές που έγιναν πάνω στην μπύρα, ο Pasteur ανακάλυψε τη διαδικασία ζύμωσης και ανέπτυξε την έρευνα πάνω στα ένζυμα.

20ος αιώνας: Οι διαιτολόγοι "ανακαλύπτουν" ξανά τις αρετές της μπύρας, ως πηγή βιταμινών, γλυκιδίων και μεταλλικών στοιχείων. 

Ελληνικές Ζυθοποιίες 

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρίες παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα.  Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. 
Το πρώτο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας λειτούργησε στην Αθήνα το 1965 και παρήγαγε την μπίρα Amstel. Το 1975 εγκαινιάστηκε το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και το 1985 αγοράστηκε το τρίτοστη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.  
Σήμερα, παράγει και συσκευάζει στην Ελλάδα μερικές από τις πιο διάσημες μπίρες: Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, Buckler, BIOΣ 5. Παράλληλα, εισάγουμε τις μπίρες Amstel Light, McFarland, Erdinger, SOL, Murphy’s, DuvelChimay, Kirin,  Moretti,  Desperados, Krusovice και άλλες. 
Το 1999, η εταιρία ξεκίνησε την παραγωγή της μπίρας Fischer από την Αλσατία, ενώ το 2000 ακολούθησε το λανσάρισμα της παραδοσιακήςελληνικής μπίρας ΑΛΦΑ στην αγορά. 
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε. (HEINEKEN)  



Η πρωτοπόρος ιδέα της ίδρυσης ενός  ελληνικού ζυθοποιείου ανήκει στον  Δημήτρη Πολιτόπουλο και την  οικογένεια του.   Οντας ο ίδιος  ζυθοποιός, απόφοιτος του Siebel Institute of  Technology ChigagoIllinois, αποφάσισε να  ενισχύσει οικονομικά και βιομηχανικά  την πατρίδα του μ' ένα ζυθοποιείο, μια  και η Ελλάδα ήταν μεταξύ  των χωρών που δεν παρήγαν δική τους  μπύρα. Έτσι το Φεβρουάριο του 1998 ιδρύθηκε το  πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο στη Ροδόπη,  όπου και κατά την παράδοση παρήχθη  για πρώτη φορά ελληνική μπύρα στους  αρχαίους χρόνους, και γεννήθηκε η μπύρα "ΒΕΡΓΙΝΑ".Η εταιρία εδρεύει στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.  Η "Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε."  θεωρείται μια από τις πιο ανερχόμενες και  υποσχόμενες εταιρίες στην Ελλάδα.  Η πετυχημένη αναπτυξιακή δυναμική  της εταιρίας οφείλεται στο  συνδυασμό του έμπειρου προσωπικού  της με την συνεχή ανανέωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού της. Κατά το έτος 1999, η εταιρία άρχισε  επιτυχώς την εξαγωγή προϊόντων της στις Η.Π.Α. Μεταξύ άλλων η εταιρία δίνει  ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση της  υψηλής ποιότητας του προϊόντος της  βάση διεθνών κανονισμών. 
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. 


Η Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε., είναι η δεύτερη σε μέγεθος ζυθοποιία στην Ελλάδα.  Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης και έχει 3 γραμμές παραγωγής με δυναμικότητα 1,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Η Μύθος Ζυθοποιία παρασκευάζει και διακινεί στην Ελλάδα την μπύρα Mythos, την πρώτη αυθεντικά Ελληνική μπύρα,  τη γερμανική lager Henninger,  τη γερμανική pilsner Kaiser  και την ελληνική lager Golden. Επίσης εισάγει και διακινεί παγκόσμια καθιερωμένες μάρκες στο χώρο της μπύρας, όπως η αυστραλιανή Foster΄s και οι ιρλανδέζικες Guinness και Kilkenny. Το 1970 ιδρυθήκε η Henninger Hellas S.A., από την Γερμανική Ζυθοποιία Henninger Brau of Frankfurt. Το 1992 ο Όμιλος Μπουτάρη εξαγοράζει την Henninger Hellas S.A. Το 1997 γίνετε το λανσάρισμα της μπύρας Mythos, της πρώτης αυθεντικά Ελληνικής μπύρας. Το 2006 οι εταιρείες Scottish & Newcastle και Boutari Holding συμφώνησαν και υπέγραψαν  την εξαγορά  του ποσοστού των μετοχών της Μύθος Ζυθοποιίας, που κατείχε η  Boutari  Holding, από την Scottish & Newcastle. Με αυτή την εξαγορά η Scottish & Newcastle κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Μύθος. 
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε. (CARLSBERG)  



 

Craft είναι η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Η στροφή προς την μικρή και ποιοτική παραγωγή είναι παγκόσμια τάση που προσθέτει ποιότητα, ποικιλία, προσωπικότητα και δημιουργική φαντασία σε κάθε κλάδο, όπως έγινε τα τελευτία χρόνια και στην αγορά του Ελληνικού κρασιού. 
Το μεράκι, το πάθος για ποιότητα και η αγάπη μας για την μπύρα είναι αξίες που την οδηγούν. Όλη η φιλοσοφία παραγωγής ενστερνίζεται αυτές τις βασικές αρχές, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες ανεξαρτήτως κόστους. Όλα τα συστατικά, η βύνη, ο λυκίσκος, η μαγιά, είναι φυσικά, αγνά, και ειδικά επιλεγμένα για τον κάθε τύπο μπύρας. Δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετες ουσίες όπως επιταχυντές ζυμώσεως και σταθεροποιητές αφρού, ούτε συντηρητικά και άλλα χημικά πρόσθετα. Η μπύρα παραμένει ζωντανή, αγνή και απολαυστική γιατί όπως και το φρέσκο ψωμί του φούρνου είναι ένα φυσικό προϊόν γεμάτο άρωμα και γέυση που διατηρούνται στην μικρή παραγωγή ενώ χάνονται σε μεγάλο βαθμό με την τυποποίηση και την υπερβολική σταθεροποίηση της μαζικής παραγωγής. 
Η μικρή παραγωγή δίνει την δυνατότητα παραγωγής μεγάλης ποικιλίας τύπων μπύρας πέρα από τις συνηθισμένες ξανθιές lager. Η ποικιλία τύπων μπύρας αναδεικνύει την μπύρα σαν ένα ποτό με γευστικό βάθος, πλούσια ιστορία και παράδοση, εκλεπτυσμένη γεύση και άρωμα, και πολύπλοκη τεχνογνωσία. Οι ζυθοποιοί της έχουν αναπτύξει και παρουσιάσει πολλές συνταγές για διαφορετικούς τύπους μπύρας δοκιμάζοντας και εξελίσσοντας παραδοσιακές συνταγές αλλά και προχωρώντας σε νέες απολαυστικές δημιουργικές συνθέσεις. 
Απώτερος στόχος της είναι να συνεισφέρει στο να αναπτυχθεί η ζυθογνωσία και η ποιότητα στην μπύρα και στο "πίνειν μπύρα" στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει η μπύρα την θέση που της αξίζει, όχι σαν ένα απλό ευχάριστο καλοκαιρινό ποτό όπως έχει μονόπλευρα παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, αλλά σαν ένα απολαυστικό, γευστικά πλούσιο κοινωνικό ποτό με μεγάλη ιστορία και παράδοση, φτιαγμένο με αγνά και φυσικά συστατικά, με γευστικό βάθος και ποικιλία που προκαλεί για εξερεύνηση και που μπορεί να προσφέρει απόλαυση όλες τις εποχές του χρόνου, ικανοποιώντας ακόμα και τα πιο απαιτητικά γευσιγνωστικά γούστα. 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣCraft Microbrewey 





Η νέα πλέον Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι κάτοχος των σημάτων της παλαιότερης, καθώς και της πιο ιστορικής μπύρας στην Ελλάδα, της FIX Hellas. 
Η εταιρία Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. προχώρησε από την 1η Ιανουαρίου του 2010 σε αλλαγή της εταιρικής της επωνυμίας σε Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε., σε συνέχεια της εξαγοράς το Φεβρουάριο του 2009 και μετέπειτα απορρόφησης της παλαιάς Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε., πρώην συμφερόντων του κ. Β. Κουρτάκη, διατηρώντας όλα τα υπόλοιπα εταιρικά στοιχεία αμετάβλητα. 
Το εργοστάσιο της βρίσκεται στην περιοχή της Ριτσώνας, στην Εύβοια. Στο νέο υπερσύγχρονο ζυθοποιείο της εταιρίας, που εκτείνεται σε χώρο 7.500 τμ., εντός οικοπέδου 25 στρεμμάτων, θα παράγεται και θα εμφιαλώνεται η νέα FIX Hellas. Η ιστορική μπύρα θα είναι πλέον διαθέσιμη στους Έλληνες καταναλωτές σε συσκευασίες επιστρεφόμενων γυάλινων φιαλών, αλουμινένιων κουτιών, καθώς και βαρελιών χωρητικότητας 30 lt. 
Από την πρώτη στιγμή έχει έμπρακτα αποδείξει ότι, παράλληλα με το επενδυτικό της πρόγραμμα, είναι σταθερά προσηλωμένη στην εξέλιξη της αγοράς της μπύρας στην Ελλάδα, στην ουσιαστική συνεισφορά στην εθνική οικονομία, στην υπεύθυνη επένδυση στην πρώτη ύλη και στη στήριξη του Έλληνα αγρότη και παραγωγού.  
Την ίδια στιγμή, αποτελεί παράδειγμα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας και στο εξωτερικό, μεταφέροντας την υψηλή ποιότητα και γεύση της ελληνικής μπύρας σε αρκετές δυναμικές διεθνείς αγορές. 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣΟλυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε. 



Όλα ξεκίνησαν όταν ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Κουμάντος δοκίμασε για πρώτη φορά μπύρα μικροζυθοποιίας στο Ντόρμουντ της Γερμανίας. Λάτρης της καλής και γευστικής μπύρας, δημιούργησε το 2005 ένα μικρό ζυθοποιείο με έδρα τη Δραπετσώνα, στον Πειραιά και άρχισε να παράγει βιολογική και φρέσκια μπύρα με την παραδοσιακή μέθοδο και τα πιο σύγχρονα μέσα.  
Η αγάπη και το μεράκι για την αυθεντική γεύση, η αναζήτηση των αρωμάτων και της ποιότητας που μόνο τα πρωτογενή φυσικά υλικά και o παραδοσιακός τρόπος παρασκευής μπορούν να εξασφαλίσουν, οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης φρέσκιας, ελληνικής βιολογικής μπίρας παραδοσιακής ζυθοποίησης την «Πειραϊκή».   
Η «Πειραϊκή» είναι φρέσκια μπίρα, σε περιορισμένη ποσότητα, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Επιλέγοντας βύνη και λυκίσκο πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας και προέλευσης «βράζουν» με τον παραδοσιακό τρόπο και αφήνονται να ξετυλιχθούν τα αρώματα και τα γευστικά συστατικά, εκείνα που η μαζική παραγωγή δεν ανακαλύπτει, αυτά που αναδεικνύουν την μπίρα σε ένα ξεχωριστό, γευστικό και ποιοτικό ποτό. 
Η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία έκανε την ανατροπή. Πήγε αντίθετα στην εμπορικότητα και στις εύκολες λύσεις και δημιούργησε μπύρες για αυτούς που ψάχνουν τον ξεχωριστό συνδυασμό γεύσης και ποιότητας. 
Παντρεύοντας την τεχνολογία, ως προς τις εγκαταστάσεις και τις μεθόδους υγιεινής, με την παράδοση ως προς τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα φυσικά βιολογικά υλικά, εφαρμόσαμε στην Ελλάδα το Γερμανικό «Νόμο περί Καθαρότητας». 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Πειραϊκή Μικροζυθοποιία 


 

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης - πρώην Lowenbrau Ελλάς - ιδρύθηκε το 1989 ως ομώνυμη θυγατρική του γερμανικού ομίλου. H μπίρα Lowenbrau κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1980, με καθεστώς παραχώρησης σήματος στη Ζυθοποιία Ελλάδος Α.Ε.
Όταν το 1988 η γερμανική μητρική εταιρεία ίδρυσε τη θυγατρική Lowenbrau Hellas S.A., αναλαμβάνοντας η ίδια την ανάπτυξη του σήματός της και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη, προσέκρουσε σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας και αγοράς.
Τότε, αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση και εξυγίανση της εταιρείας και η χάραξη νέας στρατηγικής. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης Α.Ε. (ΕΖΑ), το management αντικαταστάθηκε και εισέρευσαν κεφάλαια ύψους 40 εκατ. γερμανικών μάρκων από τη μητρική εταιρεία. Το αποτέλεσμα αυτού του νέου προσανατολισμού ήταν να επιτύχει η ΕΖΑ την ανάπτυξη των πωλήσεων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της.
Το 2003 πραγματοποιήθηκε η υπό μορφή management buy out εξαγορά των μετοχών που ανήκαν στη γερμανική Lowenbrau. Η συμφωνία πώλησης περιέλαβε και τη σύναψη μακροπρόθεσμης σύμβασης παραχώρησης δικαιώματος παραγωγής και διάθεσης της μπίρας αυτής για την Ελλάδα, την Αλβανία, τη FYROM και το Ισραήλ.
Η εταιρεία, σήμερα, διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο ζύθου με μηνιαίο παραγωγικό δυναμικό 7,5 εκατ. λίτρων και απασχολεί περισσότερους από 100 εξειδικευμένους εργαζόμενους στην ομώνυμη πόλη της Φθιώτιδας. Η μονάδα στην Αταλάντη λειτουργεί σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας για την παραγωγή μπίρας φυσικό μεταλλικό νερό από τις εξαιρετικές σε συστατικά πηγές του Παρνασσού. 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ Α.Ε. 





Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ωρολογίου του Δήμου Αυλώνος, στην Εύβοια, δημιουργήθηκε από τον Χημικό – οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και από τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου, η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem, η οποία ξεκίνησε, στις αρχές Ιουνίου 2009, τη διάθεση φρέσκιας, εμφιαλωμένης, μη παστεριωμένης μπύρας στην αγορά.
«Το όνομα «Septem» στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας, και αποτέλεσε έμπνευση, καθώς κάθε τύπος μπύρας που παράγεται θα έχει το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας»
Αποστολή της είναι να παρέχει στους πελάτες φρέσκα, υψηλής ποιότητας προϊόντα, μέσα από την αξιοποίηση του αρωματικού και γευστικού πλούτου της βύνης και του λυκίσκου, και την αναζήτηση δημιουργίας νέων διαφοροποιημένων γεύσεων.
Υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων είναι ένας Έλληνας και ένας Άγγλος οινολόγος, οι οποίοι δημιούργησαν τα δικά τους μικροζυθοποιεία στις αντίστοιχες χώρες τους. Οι οινολόγοι αφιερώνουν την ζωή τους στην αναζήτηση της τέλειας δομής και ισορροπίας των κρασιών τους, προκειμένου να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, του μικροκλίματος και της εσοδείας. Την ίδια ”οινολογική“ φιλοσοφία εφαρμόζουμε στην παραγωγή των προϊόντων της μικροζυθοποίας Septem. Η προσεγμένη επιλογή και η επεξεργασία της καλύτερης ποιότητας βύνης και χρησιμοποίηση αποκλειστικά ολόκληρων ανθών λυκίσκου, αντικατοπτρίζονται στον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα των προϊόντων. Η μπύρα δεν είναι απλά ένα αλκοολούχο δροσιστικό ποτό, αλλά ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση, όπως αντίστοιχα το κρασί, το malt whisky, ο καφές.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Septem Microbrewery



Η εταιρεία Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε. ακολουθεί ως φιλοσοφία τη συνεχή επιδίωξη της ποιότητας, παράλληλα με την εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση των καταναλωτών, σύμφωνα πάντα με τα Διεθνή Πρότυπα Ποιότητας και Υγιεινής. Έτσι, κέρδισε την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσφέροντας προϊόντα άριστων ποιοτικών προδιαγραφών σε ασυναγώνιστες τιμές. Σύντομα εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό ξενοδοχείων στη Ρόδο, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Μύκονο, Αθήνα και Κύπρο.
Σε αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια ήρθε να προστεθεί και η νέα μονάδα παραγωγής στην Κρεμαστή της Ρόδου (Iκάρων 22, Κρεμαστή Ρόδου) το 2003. Η Παπαδημητρίου Α.Ε δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο και καθιερωθήκαμε ως η εταιρία που παράγει για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, τη Ροδίτικη Premium Lager μπύρα, Magnus Magister.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Magnus Magister Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου



Η ZEOS Brewing Company SA βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής χερσονήσου της Πελοποννήσου στην Ελλάδα. Η ζυθοποιία είναι περιτριγυρισμένο από όμορφους πορτοκαλεώνες και ελαιώνες, καθώς και την αρχαία φρούρια του Άργους και Ναυπλίου. Ο εγκέφαλος της ζυθοποιίας ονομάζεται David Wood, ο οποίος είναι διευθύνων, υπεύθυνος σύμβουλος και χημικός ζυθοποιός μαζί. Ο Mr Wood είναι ο χημικός, ο ελεγκτής, ο δοκιμαστής, η ψυχή της ζυθοποιίας και βρίσκεται συνεχώς πάνω από το προϊόν.Όλες οι μπύρες της Ζέος περιέχουν και βύνη σιταριού. Για την Pilsner τους, στα 500 κιλά κριθάρι βάζουν 35 κιλά σιτάρι και 700 γραμμάρια κριθάρι καβουρδισμένο. Στην μικροζυθοποιία ΖΕΟΣ ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούν το ποιοτικό Γερμανικό κριθάρι και σιτάρι BAMBERG, το οποίο είναι το ακριβότερο στην αγορά. Η μικροζυθοποιία παράγει 4 μπύρες, δύο είδη lager και 2 pilsner.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: ZEOS Brewing Company S.A.



Η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε το 2009 από τους Διονύση (Ντάνιελ) Χατζόπουλο και Μαρία Αναστασιάδου στο δρόμο Μεσσήνη – Μάδενα, 10 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα.
Το Μάρτιο του 2009 κυκλοφόρησε πρώτη φορά η μπύρα της Ζυθοποιίας, μια premium Lager, με το όνομα Messina, το οποίο όμως και αναγκάστηκε να το αλλάξει για να το γυρίσει στο όνομα ΝΕΔΑ, όνομα που είναι γνωστή σήμερα η εν λόγω ετικέτα !!Η Μπίρα ΝΕΔΑ (θεότητα των νερών κατά την μυθολογία) κυκλοφόρησε στην αγορά του νομού Μεσσηνίας τον Μάρτιο του 2009. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχει ανασταλεί η λειτουργεία της εν λόγο Ζυθοποιίας χωρίς νεότερα νέα.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Ε.Π.Ε.





Η μικροζυθοποιία είναι του Dr. Bernd Brink, ενός καθηγητή Πανεπιστημίου απ' τη Σκωτία, που παντρεύτηκε Ελληνίδα και εγκαταστάθηκε για τα καλά στη Κρήτη. Στη μικρή ζυθοποιία κοντά στο χωριό Σπήλι, έξω από τους Αρμένους (14 χλμ απ' το Ρέθυμνο), παράγονται δύο βιολογικές μπύρες, μια ξανθιά και μια σκούρα. Και οι δυο μπύρες είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες και έχουν 4.8% αλκοόλ. Φτιάχνονται με πίστη στο Γερμανικό νόμο του 1516, περί "καθαρότητας της μπύρας", περιέχοντας εκτός από νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά, όλα βιολογικής καλλιέργειας. Εμφιαλώνονται σε κοντόχοντρα μπουκάλια με κλιπ, που προμηθεύονται από την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά μπύρας. Το κλιπ στα μπουκάλια  γράφει πάνω "Brauerei Strate Detmold" και είναι της Γερμανικής μικροζυθοποιίας Detmold.
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία



Η Χανιώτικη βιοτεχνία παραγωγής μπύρας,  ιδιοκτησίας  της Ι. Λιονάκης & Σια Οβεε με το διακριτικό τίτλο ‘ Κρητική Ζυθοποιία’, δημιουργήθηκε το 2007, με έδρα στο Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων και εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1000τ.μ. οι οποίες ανεγέρθηκαν με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.
Τον εξοπλισμό παραγωγής κατασκεύασε και εγκατέστησε Γερμανική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στη ζυθοποιία ενώ, την τεχνογνωσία μετέδωσε αναγνωρισμένος Γερμανός ζυθοποιός, ο οποίος συνεχίζει και υποστηρίζει την παραγωγή.
Η μονάδα παραγωγής είναι μικρή και η δυναμικότητα περιορισμένη αλλά, προτεραιότητά μας είναι η παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος και όχι η μαζικότητα.
Οι πρώτες ύλες για την παραγωγή: βύνη, λυκίσκος, μαγιά, εισάγονται από τη Γερμανία, είναι άριστης ποιότητας και συμπληρώνονται με το κρυστάλινο και γευστικό νερό από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Κρητική Ζυθοποιία




Παρά την κρύα και αβέβαιη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μια παρέα αισιόδοξων - και ενδεχομένως ελαφρώς αφελών - φίλων τολμά μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα στη Σαντορίνη. Ένας Σέρβος ζυθοποιός, ο Boban Κrunic, ένας Άγγλος οινέμπορος & home-brewer aficionado, ο Steve Daniel, μια πολυτάλαντη Αμερικανίδα, η Majda Anderson & ένας Έλληνας οινολόγος  / οινοπαραγωγός, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνθέτουν το πολυπολιτισμικό μείγμα / εταιρικό σχήμα της νεοσύστατης Ζυθοποιίας Σαντορίνης ελπίζοντας να προσθέσουν κάτι διαφορετικό στην - ομολογουμένως βαρετή - ελληνική σκηνή των άχρωμων και άοσμων lager... Στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνίας της Σαντορίνης στήθηκε το πολύ μικρό αυτό ζυθοποιείο που πιστεύουμε ότι πρέπει να το επισκεφθείτε στην πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί. Εκεί, οι δύο ζυθοποιοί μας θα σας εξηγήσουν πως συνδυάζουν το νερό του ηφαιστειακού νησιού με τα προσεκτικά επιλεγμένα είδη βύνης από την Γερμανία & την Αυστρία, με τα πραγματικά σπάνια είδη Λυκίσκου από την Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον, την Τσεχία & την Σλοβενία και με μαγιές από το Βέλγιο & την Αμερική δημιουργώντας τις ιδιαίτερες αυτές μπίρες με σήμα τον γαϊδαράκο. Το έργο τους υποστηρίζεται απόλυτα από έναν εξαιρετικό εξοπλισμό αιχμής από την Αυστρία & την Ολλανδία. Η ποιότητα του εξοπλισμού, το ταλέντο των ζυθοποιών & οι σπάνιες πρώτες ύλες θα κάνουν τελικά την διαφορά.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Ζυθοποιία Σαντορίνης




Η 'Πολιτεία' βρίσκεται επί της Ακτής Δυμαίων 84, απέναντι από την κατασκευή του καινούριου λιμανιού, ένα συγκρότημα με παραδοσιακά πέτρινα κτίρια. Θα το αναγνωρίσετε από μακριά, ξεχωρίζει. Η 'Πολιτεία' είναι ένα κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονταν τα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας από το 1903.
Σήμερα έχει επεκταθεί από τα 3,5 στρέμματα σε 14,5 στρέμματα και έχει ανακαινιστεί πλήρως με σημαντικές παρεμβάσεις, που, χωρίς να αλλοιώνουν το παραδοσιακό ύφος, συμπληρώνουν τα κενά ενός χώρου που είχε μεταποιητικό χαρακτήρα και αποτελεί σήμερα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δραστηριότητας της παλιάς Πάτρας. Με την είσοδο στο χώρο αρχίζει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Διάχυτο με ρομαντισμό, νοσταλγία και δημιουργικότητα, το περιβάλλον έχει μια ιδιαιτερότητα που καθηλώνει.
Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική, η καλαίσθητη διακόσμηση και η αρμονική συνύπαρξη πολλαπλών υπαίθριων και εσωτερικών θεματικών αιθουσών διεγείρει την φαντασία και προκαλεί το πνεύμα της εξερεύνησης. Η έκφραση 'πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού' δικαιώνεται πλήρως εδώ. Η 'ΠΟΛΙΤΕΙΑ' αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς και εστία πολιτισμού της Πάτρας για όλες τις ηλικίες.
Το μεράκι και η υψηλή αισθητική με τα οποία έχει διαμορφωθεί ο χώρος, διακρίνονται σε κάθε γωνιά του εξασφαλίζοντας την ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχει. Αφήνουμε το χώρο να σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, όπου οι απλές και ποιοτικές απολαύσεις, η ανθρώπινη επαφή και η πνευματική εξέλιξη αποτελούσαν κυρίαρχα στοιχεία του.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Πολιτεία - Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού





H Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία βρίσκεται στον Αρίλλα ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Κέρκυρα και το ζυθοποιείο το φτιάξαμε ‘’με κέφι και αγάπη’’ αναφέρει ο κ. Καλούδης. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της εν μέσω κρίσης το 2009 με παραγωγή 80.000 φιάλες μπίρας, 70.000 ευρώ τζίρο και τρεις εργαζόμενους. Η παραγωγή της το 2012 έφτασε τις 500.000 φιάλες, και ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 500.000 ευρώ. «Φέτος πραγματοποιήσαμε επενδύσεις για να αυξήσουμε την παραγωγή και να ανταποκριθούμε στη ζήτηση και προβλέπουμε η παραγωγή μας και οι πωλήσεις μας να είναι αυξημένες κατά 30%» συμπληρώνει ο κ. Καλούδης. «Όσο παράγουμε τόσο πουλάμε. Η ζήτηση είναι πάντα μεγαλύτερη από την προσφορά γιατί δεν είμαστε μεγάλη βιομηχανία». Η ιδέα γεννήθηκε ύστερα από ένα ταξίδι σε χωριά της Γερμανίας, όπου οι μικρές ζυθοποιίες αποτελούν παράδοση. Ο Σπ. Καλούδης, κύριος μέτοχος της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας, μαζί με τους Γ. Καλούδη, Κλ. και Β. Μουζακίτη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ζυθοποιείο στον Αρίλλα της Κέρκυρας. Η επένδυση έφθασε το ένα εκατ. ευρώ, από τα οποία το 16% (160.000 ευρώ) προήλθε από επιδότηση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Corfu Beer Ltd



Μάνος πειραιώτης στην καταγωγή βρέθηκε στη Χίο το 2009 και ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα της μικροζυθοποιίας μας το καλοκαίρι του 2010 με τον διακριτικό τίτλο "ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ". Το 2011 διαμορφώθηκε ο χώρος στην περιοχή του Κάμπου της Χίου (Αγίου Μηνά 78) όπου στεγάζεται η επιχείρηση μέχρι και σήμερα.
Το 2012 ξεκίνησε την παραγωγή και την εμφιάλωση της Φρέσκιας Μπύρας Χίου, που αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση στην αγορά. Η εμφιάλωση της γίνεται πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπύρας. Το καλοκαίρι του 2012, η μπύρα βρέθηκε στα περισσότερα σημεία εστίασης αλλά και καφέ μπαρ του νησιού, με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε την "εξαγωγή" της μπύρας και εκτός Χίου, σε επιλεγμένα σημεία στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Καλαμάτα κτλ.)
Μέσα στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι και η οι εξαγωγές εκτός Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στην γειτονική Τουρκία. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τούρκους επιχειρηματίες και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας αποτελεί κλειδί, καθώς μέχρι σήμερα αποτελεί τον μοναδικό ανασταλτικό παράγοντα στις πωλήσεις της επιχείρησης. Αρχές του 2013 έγιναν επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας καθώς και νέες προσλήψεις προσωπικού. 
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Ζυθοποιία Χίου


‘’Είμαστε άνθρωποι της Θάλασσας και των Κυκλάδων. Αγαπάμε το Αρχιπέλαγος και πιστεύουμε ότι μόνο η Παραγωγή μπορεί να συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη της χώρας και των νησιών μας. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις δυνάμεις μας σ’έναν Τόπο και σ’ένα Προϊόν που μας εμπνέουν: Τις Κυκλάδες, την Τήνο και τη Μπύρα!’’
Αποκλειστικός σκοπός της "Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο" είναι η τοπική, Κυκλαδίτικη παραγωγή, εμφιάλωση και χονδρική διάθεση μπύρας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
‘’Ξεκινάμε με πάθος και τη φιλοδοξία να γίνουμε πρότυπο, τόσο ως προϊόν τοπικής παραγωγής, όσο και ως παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης που θα προσθέσει αξία στην οικονομία των Κυκλάδων προς όφελος τόσο των μόνιμων κάτοικων αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών τους. Θέλουμε τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο ως ένα κρίκο μιας όλο και μεγαλύτερης αλυσίδας δημιουργίας αξίας. Σε αυτή την αλυσίδα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι σχετικές με την εστίαση, τη φιλοξενία, τα τρόφιμα και ποτά επιχειρήσεις των Κυκλάδων και να μοιράζονται το εμπορικό όφελος.’’
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο





Η αγάπη μας για τη γαστρονομία, η οικογενειακή μας παράδοση στη δημιουργία γεύσεων και προϊόντων και ατέλειωτες ώρες δοκιμών, μας οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου μικροζυθοποιείου με έδρα τις Σέρρες και με αναφορά σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Με όπλα το μεράκι φίλων και συνεργατών home brewers και την υποστήριξη ενός υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που πρώτη φορά μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σε μικροζυθοποιείο, προσφέρουμε γεύσεις γεμάτες αρώματα, δροσιά και μακρά επίγευση, φτιαγμένες εδώ στο βορρά για όλους τους φίλους της μπύρας στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Στόχος μας να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του Ελληνικού γευστικού χάρτη, προσφέροντας νέες διαφοροποιημένες συνταγές απαστερίωτης, μικροφιλτραρισμένης μπύρας υψηλής ποιότητας και πλούσιας γευστικής αξίας.
Θα χαρούμε να συνταξιδέψουμε στον υπέροχο αυτό κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων παρέα με τις νέες μας μπύρες που έρχονται για να εντυπωσιάσουν…!
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Μικροζυθοποιίας Σερρών & Β. Ελλάδος Ε.Ε
ΠΗΓΗ..  http://beeroskopio.blogspot.gr/2014/07/diver.html

Advertisement

1 σχόλια:

  1. Αν θες σε παρακαλώ την πηγή βαλτή σαν link ώστε όποιος θέλει να επισκέπτεται και το blog μου κατευθείαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top